Drone İle Haritalama

1-) Ortofoto üretimi

2-) Mapeg standartlarına uygun harita üretimi

3-) Sayısal arazi modeli

4-) Sayısal yükseklik modeli

5-) Plankote üretimi

6-) Güneş Enerji Santrali Haritalandırması

7-) Kıyı Bölgelerinin Haritalandırılması

 


Ortofoto Üretimi

 

Gelişen   teknoloji   ile   birlikte   ortofotolar haritacılık sektöründe vazgeçilmez bir yere gelmiştir. Fotogrametrik yöntemle elde edilen hava fotoğraflarının optik, eğiklik ve yükseklik hatalarının giderilerek işlenmesi ile oluşan ve 3 boyutlu koordinat (x, y, z) bilgisini içeren fotoğraf haritalara ortofoto harita denilmektedir. Hazırlanan bu haritalar üzerinden ölçü alınabilir ve çizim yapılabilir. İHA (İnsansız Hava Aracı) ile çekilen hava fotoğraflarından, son zamanlardaki teknolojik gelişmeler sayesinde yüksek konum doğruluğuna sahip ortofoto haritalar üretilebilmektedir. Özellikle RTK özelliği bulunan GPS’ e sahip İHA’ lardan çekilen hava fotoğraflarından oluşturulan ortofoto haritalarda konum doğruluğu bölgeye bağlı olarak ± 2 cm kadar ulaşabilmektedir. Firmamız elinde bulunan farklı özellikteki İHA’ lar ile projeleriniz için gerekli altlık olan ortofoto haritaları hızlı, etkin bir şekilde üretebilmektedir. Klasik ölçüm yöntemleri ile çok uzun zaman alacak altlık harita ihtiyacınızı çok kısa sürede karşılayabiliriz.

 

 


Mapeg Standartlarına Uygun Harita Üretimi

 

Bu standartlar kapsamında üretilecek her türlü koordinat, büyük ölçekli sayısal harita ve sayısal ortofoto haritalar, ITRF96 Datumu, Transversal Mercator (TM) izdüşümünde, 2005 Referans Epoğu ve üç derecelik dilim esasına göre belirlenir. Sayısal Fotogrametrik Harita, RTK / PPK özelliği bulunan İHA (İnsansız Hava Aracı)  ile araziyi kapsayacak homojen dağılımlı 6 adet Yer Kontrol Noktasının  atılmasıyla üretilir. Yer Kontrol Noktaları Mapeg Harita Standartları kapsamında belirlenen hava işaretleri kriterlerine uygun olacaktır. Nersis Mühendislik olarak belirlenen kriterlere uygun olarak, Görüntü alımlarında Yer Örnekleme Aralığı (YÖA – GSD) 5-7 cm aralığında olup,  boyuna bindirme oranı %80 ve enine bindirme oranı %70 olacak şekilde ölçüm yapılır. Sonuç ürünler istenilen dosya uzantılarına göre teslim edilir.

 

 

 

 


Sayısal Arazi Modeli

 

3 boyutlu modelleme çalışmaları, kübaj hesaplamları arazi analizi gibi mühendislik çalışmalarında vazgeçilmez bir altlıktır. İHA (İnsansız Hava Aracı) ile Sayısal Arazi Modeli üretimi için % 80 boyuna ve % 70 enine bindirmeli olarak çekilen hava fotoğraflarından yoğun görüntü eşleme tekniği ile nokta bulutu oluşturulur. Dijital olarak depolanmış X,Y,Z nokta bulutu verisinin işlenmesi sonucu DTM oluşturulur. Yön Harita olarak Drone ile yapılan uçuş sonrası oluşturulan verileri işleyerek Sayısal Arazi Modeli (DTM) üretmekteyiz.

 

 

 

 

 

 


Sayısal Yükseklik Modeli

 

Günümüzde birçok  mühendislik projesinin temsilinde  kullanılan   sayısal   yüzey   modelleri,   arazi  üzerindeki  doğal  ve yapay figürlerin tamamımı  temsil  eder.  Drone ile Sayısal  Yüzey  Modeli üretimi için   % 80  boyuna  ve  % 70   enine   bindirmeli   olarak çekilen hava fotoğraflarından  yoğun  görüntü  eşleme  tekniği   ile   nokta   bulutu oluşturulur.  Bu   aşamadan sonra yeryüzünü olduğu gibi temsil eden Sayısal Yüzey Modeli (SYM) üretilir.

Yükseklik verisi karayolu çaçlışmalarında Güneş Nerejisi Santrali (GES) projelerinde Rüzgar Enerji Santrali (RES) projelerinde, baraj ve inşaat çalışmalarında çk önemli yer tutmaktadır. Bu veri üzerinden firmamız tarafından Coğrafi Bilgi Sistemlerin kullanılarak yapılan eğim,bakı ve güneşleme açısı analizleri ile bu tür projelerin karar süreçlerine katkı sağlayabilmekteyiz.

 

 

 


Plankote Üretimi

 

Plankote, birçok mühendislik projesine altlık oluştumak amacıyla hazırlanan arazinin topoğrafik durumu ile birlikte tüm detayları kapsayan haritalardır. Bu arazinin belirli aralıklarla, sistematik olarak kotların belirlenmesi amacıyla yapılan çalışma ve sonuç ürün olarak meydana gelen, kotlu ve ölçekli krokidir. Arazinin yapısına göre belirli aralıklarla ve eğimin değiştiği her noktada alım yapılmasıyla oluşmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 


Güneş Enerji Santrali Haritalandırması

 

GES Güneş enerji santrali için ilgilendiğiniz alanın enerji verimliliği ve GES sahasından Ana Elektrik İletim Hattına olan güzergahın haritalanması için harita firmalarına destek olmaktayız.GES sistemleri için kurulum, verimli alanların belirlenmesi, arazi eğiminin tespiti, güneşlenme açısının topoğrafya ile ilişkisi, çevredeki yüksekliklerin gölgeleme analizlerinin yapılması projelendirme aşamasında önem arz etmektedir.

 

 

 

 

 

 


Kıyı Bölgelerinin Haritalandırılması

 

Kıyı çizgisinin haritalanması, kıyı çizgisindeki değişimlerin izlenmesi, kara ve deniz alanlarının belirlenmesi turizm adına yapılan yanlış uygulamaların önüne geçmek, kıyı kaynakları yönetimi, kıyı çevresinin korunması, sürdürülebilir kıyı gelişimi ve planlaması açısından önem arz etmektedir. Kıyı kenar çizgilerin belirlenmesinde en çok kullanılan yöntem yüksek çözünürlükte görüntü elde edilebilmesinden dolayı Fotogrametridir. Firmamız İHA (İnsansız Hava Aracı) ile ortofoto Harita üretimi yaparak kıyı bölgelerin haritalandırılmasını sağlamaktadır. Günümüzde yüksek çözünürlükte uydu görüntülerinin kullanılabilir olması ile uzaktan algılama teknikleri ile de kıyı bölgelerin haritalandırılması yapılmaktadır. 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

  Projelerinizde size çözüm ortağı olmamızı ister misiniz ?